Energienormen om rekening mee te houden

Het is geen suggestie meer, het werd ondertussen een verplichting: energiezuinig wonen. Daarbij komen heel wat eisen en normen kijken waaraan je huis moet voldoen. Ben jij momenteel aan het bouwen of verbouwen? Dit is wat je moet weten. 

 

EPB-eisen

Deze afkorting heb je waarschijnlijk al horen vallen bij de gesprekken over het (ver)bouwen van je huis. Maar waar staat het eigenlijk voor? EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Dat wil zeggen dat deze eisen vooral draaien rond isolatieenergiezuinigheid en ventilatie. Aan welke eisen je precies moet voldoen, kunnen we je hierin niet vertellen. Dat hangt namelijk af van de ligging van het gebouw, de werken die je uitvoert en de datum van de bouwaanvraag. De meest recente EPB-eisen kunnen we je wel alvast meegeven:
Vanaf 2021 moest iedere nieuwbouwwoning voldoen aan een E-peil van 30. Dit is dan een BEN-woning (Bijna Energie Neutrale woning)
Vanaf 2022 moet het S-peil van je woning 28 zijn in plaats van 31. 
Voor ingrijpende energetische renovatie (IER) bedroeg er in 2021 een maximum van E70. In 2022 is dit verstrengd naar E60. 

 

Dakisolatie

 

Sinds 2020 is het verplicht je dak te isoleren. Is dit niet zo, dan moet je voldoen aan de minimumnorm van 0,17 m2K/W of een isolatielaag van 3 à 4 cm. Doe je dit niet, dan wordt je woning mogelijks ongeschikt verklaard. 
 
Dakisolatie verdien je meestal al na 2 jaar terug. Daarom wordt het ook wel een slimme investering genoemd. Er zijn anderzijds ook een aantal premies en bonussen ter beschikking:
De totaalrenovatiebonus: deze krijg je wanneer je 3 energiebesparende maatregelen uitvoert
De labelpremie: hierop heb je recht als je de EPC-score van je woning verbetert.
Netbeheerder Fluvius geeft bijvoorbeeld ook een premie voor dakisolatie. 

 
 

Renovatieplicht vanaf 2023

Koop je vanaf 2023 een ‘energieverslindende’ woning in Vlaanderen, dan moet je die woning renoveren. “Wat mag dat dan wel zijn, zo’n energieverslindende woning?”, hoor ik je al denken. Dat is een woning met een E of F energielabel of EPC-label heeft. Wat doe je om dit te verbeteren? Thermisch isoleren! Isoleer je dak, spouw of vloer, dat heeft een grote invloed.
 
Hieraan is er natuurlijk een prijs gebonden. Gelukkig stelt de Vlaamse regering een renteloze lening van €20 000 ter beschikking voor iedereen die de energiescore van zijn woning moet verbeteren. En zoals je eerder las in deze blog, kan je ook beroep doen op premies en bonussen.
 
Vragen over energiepijlen, -normen of -labels? Of heb je nog andere (ver)bouwvragen? Op zoek naar de perfecte partner die jouw woondroom werkelijkheid maakt? Neem contact op en we werken samen aan uw droom. 

Maak mijn woondroom waar.